· 

Fine- Art bij Fotolein

 

Fine- Art fotografie. Misschien zegt het je niet zoveel of heb je er wel eens over gehoord. De term is niet voor iedereen helemaal duidelijk. Ik vertel je graag wat het is en waarom deze vorm van fotografie mij zo boeit.

 

Fine art:

Het woord Art zegt het al een beetje: kunst. Fine-Art is fotografie waar over nagedacht is. Meestal heeft deze vorm van fotografie een artistieke insteek. De fotograaf wil een bepaalde emotie overdragen met het portret dat hij/zij maakt en bedenkt dus vooraf al hoe het portret er ongeveer uit gaat zien. Welke sfeer wil hij/zij overbrengen en op wat voor manier doet hij/zij dat? Er gaat dus een hele styling aan vooraf en er wordt ook uitgebreid nagedacht over de manier waarop het licht op het model valt.

 

Dat is vaak een verschil met gewone portretfotografie of lifestyle fotografie. Deze foto's hebben natuurlijk wel een doel (een mooie foto van het gezin of een goede foto voor een bedrijf), maar het doel erachter is wat oppervlakkiger dan een fine-art portret. 

 

Elke fotograaf die zich verdiept in Fine-Art wil een bepaalde sfeer of boodschap uitdragen. Fine-Art fotografie is dus heel breed. Net als dat er heel veel kunstenaars zijn, zoveel verschillende Fine-Art fotografen zijn er ook.

 

Fine-Art bij Fotolein:

 

Sinds een aantal maanden hou ik me bezig met Fine-Art portretten in mijn studioruimte aan de Vermeerstraat 10. Ik volg workshops en verdiep me door veel te lezen en vooral ook veel te kijken naar fine-art portretten. Ook bezoek ik regelmatig musea waarin portretten zijn geschilderd en kijk ik graag hoe men dat heeft gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de portretten die Rembrandt heeft gemaakt. Dit zijn geweldig mooie schilderijen waar echt nagedacht is over hoe het licht valt op het model. Hoe meer je erover leest en hoe meer je er naar kijkt, hoe meer je ook begrijpt dat er echt nagedacht is over hoe een portret in elkaar is gezet.

 

Fotografie bestaat daarnaast niet alleen uit foto's maken alleen. Als je een foto maakt moet je goed nadenken over de belichting: moet mijn lamp aan de linker/rechterkant staan? Wil ik dat het licht direct in het gezicht valt of toch een beetje erlangs? Welke achtergrond pak ik? Welke attributen en accessoires gebruik ik voor een foto? Je ziet het al, het vergt toch wel wat denkwerk.

 

Daarnaast heeft de nabewerking in Photoshop ook een groot aandeel in wat de foto uiteindelijk uit gaat stralen. 

 

In het portret hiernaast zie je dat mijn model (Tess) op een bepaalde manier kijkt. Het is haar blik die een emotie met zich mee brengt. Daarnaast heb ik nagedacht over welke kleding zij zou kunnen dragen: de blouse en de oude kraag scheppen het idee dat dit een foto uit een oudere tijd kan zijn. Redelijk klassiek dus. De filter die ik in de uiteindelijke nabewerking gebruikt hebt zorgt ervoor dat de foto een nog oudere uitstraling krijgt: hij zit vol krassen en strepen en de bewerking is een beetje mat. De schaduwen aan de linkerkant zorgen ervoor dat de nadruk op haar gezicht wordt gelegd. Ze heeft immers zulke felle blauwe ogen die door iedereen heen kijken. Die wilde ik benadrukken en volgens mij is dat redelijk gelukt. 

 

Wat vindt jij van Fine-Art portretten zoals deze? Zou jij een Fine-Art portret van je kind of van jezelf aan de muur willen hebben hangen?